Про регіон
Результати роботи промисловості області за І квартал 2011 року |
За даними Головного управління статистики, у березні поточного року промислове виробництво області зросло: у порівнянні з лютим – на 11,5%, з березнем минулого року – на 9%.
З початку року обсяг промислової продукції порівняно з аналогічним періодом попереднього року нарощений на 13,1%. В цілому по Україні у І кварталі поточного року приріст промислового виробництва склав 9,7%, і за його величиною Миколаївська область посіла 8 місце серед регіонів держави.
У виробництві та розподіленні електроенергії обсяг продукції зріс на 7,5%, при цьому випуск електроенергії збільшився на 344 млн.кВт.годин.
У добувній промисловості одержано приросту продукції на 44,9%, у переробній промисловості – на 15,2%. Зростання обсягів продукції відмічено у всіх галузях переробної промисловості, за виключенням целюлозно-паперового виробництва і видавничої діяльності, де зафіксований спад на 5,6%. Так, більше ніж у І кварталі минулого року випущено продукції у легкій промисловості – на 3%, металургійному виробництві та виробництві готових металевих виробів – на 5%, хімічній та нафтохімічній промисловості – на 8,4%, машинобудуванні – на 26,6%, виробництві іншої неметалевої мінеральної продукції (будівельних матеріалів) – на 39,5%.
Підприємствами з виробництва харчових продуктів і напоїв одержано приросту продукції на 6,8%. У натуральному виразі спредів випущено на 5,7% більше, кетчупу і томатних соусів, макаронних виробів, рибних консервів – на 14,6–16,7%, безалкогольних напоїв – на 22,9%, пряників та аналогічних виробів, круп, готової гірчиці – на 33,3– 34,6%, молоковмісних продуктів – на 57,5%, соняшникової нерафінованої олії – у 3,1 раза, консервованих натуральних овочів – у 22 рази.
Серед видів м’ясної продукції випуск свіжої або охолодженої свинини зріс на 36%, мороженої яловичини і телятини – на 52,4%, мороженої свинини – у 13 разів. Однак, скоротився випуск свіжих або охолоджених яловичини і телятини – на 55,9%, м'ясних напівфабрикатів – на 31,2%,сушеного або копченого м’яса свійської птиці – на 30,3%, ковбасних виробів – на 12,5%,солоної, сушеної або копченої свинини – на 11,5%.
Зросло виробництво окремих видів молочної продукції:вершкового масла – на 3,5%, обробленого рідкого молока – на 10,5%, сухих молока та вершків – на 27,1%. Водночас, згущених молока і вершків випущено на 47,5% менше, жирних сирів – на 11,7%, свіжого неферментованого та кисломолочного сиру – на 4,8%, кисломолочних продуктів – на 1,6%.
Виробництво копченої риби знизилось на 60%, консервованих овочів з додаванням оцту, виноградного вина, кондитерських виробів з цукру – на 50,1–40,9%, здобних виробів, тістечок, натуральних мінеральних газованих вод – на 30,9–24,4%, натуральних соків (включаючи апельсиновий), борошна, хрустких хлібців, сухарів та аналогічних хрустких виробів, маргарину, макаронних виробів з начинкою (пельменів, вареників тощо) – на 16–13,4%, пирогів, пиріжків та пончиків; в'яленої, сушеної чи солоної риби, натуральних мінеральних негазованих вод, шоколадних цукерок – на 11,9–7,1%, хлібобулочних виробів – на 1,6%.