СТАТИСТИКА ВІДВІДУВАНЬ

26263020
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Цього місяця
Попереднього
Загалом
3290
14553
88306
104636
557553
26263020

Ваша ІР адреса: 172.20.0.5
2025-06-07 06:47

Календар

Липень 2025
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Про регіон

Розвиток фермерських господарств Миколаївщини Друк E-mail

У системі аграрно-виробничих відносин фермерська форма господарювання є визнаною й рівноправною. За даними Головного управління статистики у Миколаївській області, укількісному складі сільськогосподарських підприємств фермери займають левову частку – близько 85%.

Станом на 1 липня 2015р. зареєстровано 3833фермерських господарства, що складає майже 10% від їх наявності по Україні. Найбільша кількість фермерських господарств діє на території Баштанського (383), Березнегуватського (348) та Жовтневого (316) районів.

У власності та користуванні фермерів Миколаївщини знаходилося 354,4 тис.га сільськогосподарських угідь (18% загальної площі цих земель у регіоні), з них 348,6 тис.га ріллі. У середньому на одне господарство припадало по 92,5 га сільгоспугідь, у т.ч. по 90,9 га  ріллі. По Україні ці показники становили відповідно 112 га та 108,8 га.

У минулому році фермерськими господарствами Миколаївщини вироблено 17% загальнообласного обсягу зерна, 21% – насіння соняшнику, 29% – ріпаку, 5% – овочевої продукції та 1% – картоплі.

Тваринницька галузь, внаслідок відсутності достатньої виробничої бази, отримала у фермерів значно менший розвиток. У 2014р. ними вироблено лише по 1% регіонального обсягу м’яса (в забійній вазі) та молока, 6% – вовни.

Опубліковано: Четвер, 13 серпня 2015

Vyzir O. Миколаївська обласна універсальна наукова бібліотека. Всі права застережено.