СТАТИСТИКА ВІДВІДУВАНЬ

21900543
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Цього місяця
Попереднього
Загалом
51874
15195
134772
399084
281538
21900543

Ваша ІР адреса: 172.20.0.6
2024-04-28 22:00

Календар

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

м. Миколаїв

Відбудова та модернізація житла: у Миколаєві провели зустріч з керівниками ОСББ Друк E-mail

 

12 вересня перший заступник міського голови Віталій Луков та директор Фонду енергоефективності Єгор Фаренюк провели зустріч з керівниками ОСББ Миколаєва. У заході також брали участь представники департаменту енергетики міськради та міського Центру енергоефективності.

Під час зустрічі обговорили діючі програми щодо відновлення та енергомодернізації багатоквартирних будинків. Сторони також розглянули можливості надання підтримки ОСББ з боку держави та місцевої влади.

Віталій Луков подякував керівникам ОСББ за їх відповідальність та старанність у виконанні своїх обов?язків.

«Справді вражає те, що ви не лише утримуєте багатоповерхівки в порядку, а й реалізуєте заходи з модернізації та енергозбереження. І все це в умовах війни. Завдяки вам навіть у цей важкий час Миколаєву вдалося зберегти першість у сфері енергоефективності та управління житловим фондом. Деякі ОСББ виконували ремонти в будинках навіть минулого літа, під час найактивніших обстрілів міста”, - каже віцемер.

Єгор Фаренюк підкреслив, що для нього честь зустрітися з незламними жителями Миколаєва, які стали справжнім прикладом стійкості. 

Очільник Фонду енергоефективності розповів про дві державні програми, які допомагають модернізувати житлові будинки та відновлювати пошкоджене житло.

Програма “Енергодім” реалізується вже чотири роки і передбачає часткове відшкодування витрат на заходи з енергоефективності у розмірі від 40 до 70%. Ці кошти ОСББ можуть задіяти для встановлення індивідуального теплового пункту, балансування гідравлічної системи будівлі, теплоізоляції трубопроводів у неопалювальних приміщеннях, теплоізоляції стін, дахів і підвальних перекриттів, заміни дверей і вікон у місцях загального користування. 

“Попит на ці послуги дуже великий. Нині ми готуємо зміни до цієї програми, плануємо вдвічі знизити розмір власного внеску ОСББ. Послуги будуть доступнішими”, - каже Єгор Фаренюк.

За участю в програмі “Енергодім” Миколаїв - одне з найбільш активних міст в  Україні. Повністю завершили роботи в 9 будинках, триває ремонт у 7 багатоповерхівках, ще 15 - на підготовчому етапі.  

“Якби не війна, результати були б ще кращими. Минулого року банки призупиняли кредитування. Однак цьогоріч нам вдалося вирішити цю проблему, підписано договір про співпрацю з новим банком-партнером, який погодився працювати з ОСББ навіть в умовах воєнного стану. Відсотки за кредит допоможе компенсувати міська влада”, - зауважив керівник Фонду. 

Минулого року була запущена програма “ВідновиДІМ”, що фінансується коштом Європейського Союзу. Загалом на її реалізацію передбачено 25 млн євро. Мета програми — фінансування будівельних робіт з відновлення житлових будинків, пошкоджених внаслідок війни, яку російська федерація розв’язала проти України. Фонд надає учасникам — об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків — грант, який виплачується на безоплатній та безповоротній основі у розмірі 100% вартості витрат на роботи і матеріали. 

Миколаївські ОСББ подали 41 заявку. З них 12 - вже схвалено, а 9 отримали перший грант на відновлення.  

 

 

Під час зустрічі Єгор Фаренюк анонсував, що в 2023 році Фонд енергоефективності планує запустити нову ініціативу - програму “ГрінДІМ”, що спрямована на стимулювання використання альтернативних джерел енергії як в приватних домогосподарствах, так і в ОСББ.

“Мова про два види заходів - встановлення сонячних панелей та використання теплових насосів різного виду. Донори вже надали свою згоду на реалізацію програми, на пілотний етап виділяють 1 млн євро. Також частку коштів компенсуватиме Фонд. Сподіваюся, встигнемо розпочати цього року”, - сказав він. 

Заступниця директора міського Центру енергоефективності Валентина Іщенко розповіла про ініціативи щодо підтримки ОСББ, що функціонують у Миколаєві. 

Зокрема, у рамках програми “Теплий Миколаїв” об’єднання співвласників багатоквартирних будинків можуть отримати відшкодування відсотків або частини тіла кредиту, які були залучені в банках та кредитних установах на проведення заходів з енергомодернізації. 

“Кілька місяців тому була прийнята нова редакція, за якою ОСББ можуть отримати компенсацію за заходи, реалізовані без залучення кредитних коштів, на основі актів виконаних робіт”, - розповіла пані Валентина.

На сьогоднішній день 5 ОСББ щомісяця отримують компенсацію відсотків за кредитом у рамках програми “Теплий Миколаїв”. 

Співробітники Центру надають допомогу мешканцям Миколаєва у підготовці заявок на участь у державній програмі "ВідновиДІМ". За перший місяць роботи програми було проведено приблизно 60 зустрічей з охочими подати документи. Також регулярно проводяться вебінари з участю фахівців з державного Фонду.

Крім цього, у місті діє програма часткової компенсації вартості генераторів, які були придбані ОСББ.

 

Джерело: https://mkrada.gov.ua/news/19333.html

 

Опубліковано: Середа, 13 вересня 2023