До дня працівників харчової промисловості |
![]() |
![]() |
У жовтні в Україні відзначають День працівників харчової промисловості. Харчова галузь – це основа продовольчої стабільності, і у розвитку економіки області вона безперечно відіграє визначальну роль.
За даними Головного управління статистики, на підприємствах харчової промисловості зайнято понад 10 тисяч працівників, або кожний шостий працюючий у промисловій сфері. Середньомісячна номінальна заробітна плата штатних працівників у виробництві харчових продуктів у січні–серпні поточного року становила 4190,52 грн., що більше ніж у цілому по економіці області на 37,5%, і проти 8 місяців минулого року вона зросла на 15,5%.
У минулому році підприємствами галузі освоєно 320,1 млн.грн. капітальних інвестицій, або 18,6% від усіх інвестицій у промисловості, у першому півріччі цього року – 160,1 млн.грн. (9,2%).
Крім того, харчова промисловість є однією із найбільш привабливих галузей для іноземного капіталу, де станом на 1 липня 2013 року сконцентровано 44,4 млн.дол. США прямих іноземних інвестицій, що складає більше третини загального обсягу іноземного капіталу, вкладеного у промислові підприємства. За І півріччя цього року прямі іноземні інвестиції зросли на 6,5% (на 2,7 млн.дол. США) і внесені нерезидентами таких країн як Нідерланди, Бельгія, Болгарія, Туреччина, Канада, Азербайджан, Російська Федерація, Вірменія, Словаччина, Ізраїль, Польща та Литва.
Традиційно високою є частка миколаївських підприємств у загальнодержавному виробництві сокової продукції – 44% (за підсумками 8 місяців поточного року). Також,на Миколаївщині вироблено 20% свіжого неферментованого і кисломолочного сиру, 12% – безалкогольних напоїв, 8% – соняшникової нерафінованої олії та пива, 6% – жирних сирів, 5% – вершкового масла та спредів.
Безперечними лідерами галузі є товариства з обмеженою відповідальністю “Сандора”, “Молочна компанія Дружба”, Миколаївське відділення ПАТ “САН ІнБев Україна”, акціонерні товариства “Лакталіс-Миколаїв”, “Баштанський сирзавод”, “Первомайський молочноконсервний комбінат”, “Коблево”, “Миколаївський хлібзавод №1”, фермерське господарство “Органік Сістемс”.
За 8 місяців 2013 року підприємствами області збільшено випуск виноградного вина на 5,1%, вермуту– на 9,1%,безалкогольних напоїв – на 12,9%, натуральних мінеральних газованих вод – на 13,1%, борошна – на 13,5%, соленого, сушеного чи копченого м’яса свиней у відрубах (бекону та шинки) – на 13,7%, приготованих чи консервованих з доданням оцту овочів – на 14,9%, молока – на 18,6%, натуральних консервованих овочів – на 21,5%, кетчупу – на 25,4%, замороженого м’яса свиней – на 33,3%, переробленої чи консервованої в інший спосіб риби – на 35,6%, копченої риби – на 39,4%, інших готових та консервованих продуктів з м’яса чи субпродуктів – на 39,6%, соусів – на 54,4%, натуральних мінеральних негазованих вод – на 79,7%. Випуск пельменів, вареників тощозріс у 2,3 раза, пирогів, пиріжків, пончиків – у 3,9 раза, ферментованих напоїв, що містять алкоголь – у 30 разів.