СТАТИСТИКА ВІДВІДУВАНЬ

25436218
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Цього місяця
Попереднього
Загалом
9024
17482
113882
348463
531706
25436218

Ваша ІР адреса: 172.20.0.2
2025-04-19 16:45

Календар

Квітень 2025
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Про регіон

До дня працівників харчової промисловості Друк E-mail

 

У третю неділю жовтня в Україні відзначають День працівників харчової промисловості. Харчова галузь – це основа продовольчої стабільності, і у розвитку економіки області вона безперечно відіграє визначальну роль.

За даними Головного управління статистики, на підприємствах харчової промисловості зайнято майже 10 тисяч працівників, або кожний шостий працюючий у промисловій сфері. Середньомісячна номінальна заробітна плата штатних працівників у виробництві харчових продуктів у січні–серпні поточного року становила 3630,48 грн., що більше ніж у цілому по економіці області на 31,7%, і проти 8 місяців минулого року вона зросла на 13,9%.

У І півріччі цього року виробники харчової продукції забезпечили майже 30% загального обсягу реалізації промислової продукції області та понад половини суми сальдованого прибутку промислових підприємств.

Традіційно високою є частка миколаївських підприємств у загальнодержавному виробництві фруктових та овочевих соків. За 8 місяців поточного року ними випущено 45% натуральних соків, включаючи апельсиновий та 54% – натуральних купажованих соків в Україні. Також,на Миколаївщині вироблено 23% свіжого неферментованого і кисломолочного сиру та згущених молока і вершків, 16% – консервованих натуральних овочів, 13% – виноградного вина, 10% – безалкогольних напоїв, 8% – соняшникової нерафінованої олії, 7% – жирних сирів, 6% – вершкового масла та спредів.

За півроку виробниками харчових продуктів та напоїв освоєно 74,5 млн.грн. капітальних інвестицій, що склало 16% у загальнопромисловому показнику. Харчова промисловість є однією із найбільш привабливих галузей для іноземного капіталу, де сконцентровано більше половини (54%) всього обсягу прямих іноземних інвестицій, вкладених у промисловість та чверть – в економіку області. Слід відзначити, що тільки у І півріччі цього року на підприємства харчової промисловості надійшло 2,2 млн.дол. США іноземного капіталу.

Безперечними лідерами галузі є такі підприємства, як товариства з обмеженою відповідальністю "Сандора", "Бандурський олійноекстракційний завод", "Миколаївський хлібзавод №1", "Молочна компанія "Дружба", "Екотранс", Миколаївське відділення ПАТ "САН ІнБев Україна", акціонерні товариства "Лакталіс-Миколаїв", "Баштанський сирзавод", "Первомайський молочноконсервний комбінат", "Коблево", "Миколаївський комбінат хлібопродуктів", "Веселинівський завод сухого знежиреного молока", фермерські господарства "Органік-Сістемс", "Владам". Цими підприємствами реалізовано 90% продукції галузі (4млрд.грн.) та понад 27% – всієї промислової продукції.

Стабільно працюють та забезпечують область різноманітними продуктами харчування товариства з обмеженою відповідальністю "Лакомка", "Альпі-Україна", "Добрий смак", "Вікторія", "Міг-Трейд", фермерське господарство "Іванов", фірма "Мрія", приватні підприємства "Малицький", продовольча компанія "Золотой теленок", "Елика", "Вікі" та інші.

Загальний обсяг виробництва продукції харчової промисловості за 8 місяців цього року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зріс на 8,7%.

Підприємствами області більше ніж січень–серпень минулого року випущено свіжого неферментованого і кисломолочного сиру, консервованих натуральних овочів, безалкогольних напоїв, жирних сирів, морожених яловичини і телятини, молока – на 9,8–26,5%, мороженого м'яса та субпродуктів свійської птиці, натуральних мінеральних газованих вод, згущених та сухих молока і вершків – на 34,3–46,2%, вершкового масла – на 65,7%, соняшникової нерафінованої олії – на 92,4%.

Опубліковано: Середа, 07 листопада 2012

Vyzir O. Миколаївська обласна універсальна наукова бібліотека. Всі права застережено.