Про регіон
Що ми їмо і скільки? |
Здорове харчування – один із фундаментальних факторів, що підтримують здоров’я людини, сприяють росту і розвитку організму, підвищують імунітет і захищають від несприятливої екологічної ситуації, що оточує нас сьогодні. Воно передбачає гармонійне споживання білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мікроелементів – основних речовин, які містяться в харчових продуктах.
За даними Головного управління статистики, в середньому одним мешканцем області за 2010 рік було спожито близько 47 кг м’яса та м’ясопродуктів, що на 6% перевищує рівень 2009 року, 283 шт. яєць (на 8%), 123 кг хлібопродуктів (на 3%), 148 кг овочів і баштанних продовольчих культур (на 8%) та 45 кг плодів, ягід і винограду (на 7%).
Разом з цим, зменшилося споживання риби та рибних продуктів на 9% і склало 16 кг на одну особу за рік, молока та молочних продуктів – на 6% (220 кг), цукру та олії – на 3% (40 кг та 17 кг відповідно), картоплі – на 1% (92 кг).
Калорійність середньодобового раціону населення збільшилась у порівнянні з 2009 роком на 1% і склала 3041 ккал на одну особу.
Слід зазначити, що обласний рівень споживання деяких продуктів харчування був вищий, ніж у цілому по Україні, зокрема, олії – на 16%, риби та рибних продуктів – на 13%, хлібопродуктів – на 10%, цукру – на 7%, молока та молочних продуктів – на 6%, овочів та баштанних продовольчих культур – на 3%.