Про регіон
Виробництво харчових продуктів та напоїв у Миколаївській області у 2013 році |
![]() |
![]() |
За даними Головного управління статистики, за підсумками 2013 року миколаївськими підприємствами з виробництва харчових продуктів та напоїв випущено продукції на 4,1% менше ніж у 2012 році (по Україні в цілому – на 5,5% менше).
У 2013 році знизилось виробництво круп – на 34,4%, макаронних виробів – на 28,7%, тортів – на 27,3%, здобних виробів – на 23,4%, спредів – на 21,4%, пряників та аналогічних виробів – на 21,1%, солодкого печива і вафель – на 20,5%, натуральних консервованих овочів – на 19,8%, соняшникової нерафінованої олії – на 15,4%, шоколадних цукерок – на 13,4%, маргарину – на 11,5%, хлібобулочних виробів – на 9,9%.
Серед видів м'ясної та молочної продукції зменшилось виробництво сухого знежиреного молока – на 22,7%, ковбасних виробів – на 19,7%, згущеного молока – на 16,1%, жирних сирів – на 15,4%, морозива – на 13%, замороженого м’яса великої рогатої худоби – на 12,3%, вершкового масла – на 10,1%, йогурту – на 7,5%, свіжого неферментованого сиру – на 3,4%. Разом з тим, нарощено випуск копченого м’яса свиней – на 13,9%, молока – на 25,4%, замороженого м’яса свиней – на 50%.
Водночас, зріс випуск фруктових та овочевих соків – на 0,1% та їх сумішей – на 0,2%, борошна – на 3,2%, приготованих чи консервованих з доданням оцту овочів – на 8,3%, гірчиці – на 19%, кетчупу – на 36,2%, переробленої чи консервованої риби – на 45,4%, соусів – на 58,1%. Виробництво їжі та готових страв з макаронних виробів (пельменів, варениківі т.п.) зросло у 2,6 раза, пирогів, пиріжків, пончиків – у 4,4 раза.
Виробниками напоїв нарощено випуск натуральних мінеральних газованих вод на 7,4%, безалкогольних напоїв – на 12,9%, натуральних мінеральних негазованих вод – на 76,3%. Разом з тим, менше вироблено ферментованих напоїв, що містять алкоголь – на 71,4%, коньяку – на 22,5%, пива – на 21,6%, непідсолоджених та неароматизованих вод (крім мінеральних та газованих) – на 15,5%, виноградного вина – на 10,6%.
Традиційно високою є частка миколаївських підприємств у загальнодержавному виробництві сокової продукції – 40% (за підсумками минулого року). Також,на Миколаївщині вироблено 21% свіжого неферментованого і кисломолочного сиру, 13% – безалкогольних напоїв, 8% – соняшникової нерафінованої олії, 7% – пива, 6% – жирних сирів.