Про регіон
Сьогорічні цінові зміни на споживчому ринку молока, молочної продукції, яєць в області |
![]() |
![]() |
Молоко, молочні продукти, яйця є вагомою складовою раціону харчування людини, їжею щоденного попиту. Тому кожного споживача цікавить цінова ситуація на ринку зазначеної продукції.
За даними Головного управління статистики, за 11 місяців 2013 року молоко, сир та яйця стали коштувати на 6,7% більше. Серед цієї групи товарів молоко подорожчало на 3,1%, зокрема, молоко пастеризоване жирністю до 2,5% включно – на 5,7%, з підвищеним вмістом жиру – на 0,4%.
Кисломолочна продукція зросла в ціні на 8,3%, а саме: кефір – на 9,1%, йогурт – на 5,2%.
Сири стали дорожчими на 4,4%, з них сири тверді типу Емменталь – на 11%, типу Едам – на 4,9%, розсольні – на 8,5%, м’які нежирні– на 6,4%, сиркова маса – на 5,6%, натомість, сири м’які жирнізнизились в ціні на 3,6%.
Сметана подорожчала на 4,2%, у т.ч. сметана жирністю до 15% включно– на 17%, одночасно з підвищеним вмістом жиру подешевшала на 0,8%.
Втратили свою колишню доступність для значної кількості місцевого населення яйця, які стали обходитися споживачам області на 15,8% дорожче, та у листопаді п.р. в торговій мережі коштували в середньому 11,18 грн. за десяток.