Про регіон
Сільське господарство області в 2014 році: попередні підсумки |
![]() |
Головне управління статистики узагальнило підсумки діяльності аграрного секторув 2014р.За попередніми даними, загальний обсяг продукції сільського господарства, порівняно з 2013р., зменшився на 6%, у т.ч. продукції рослинництва – на 9%, водночас продукції тваринництва – збільшився на 2%.
Хлібороби Миколаївщини у 2014р. отримали рекордний врожай зернових культур. Ужинок зерна (у вазі після доробки) складав 2,9 млн.т, що на 2% більше ніж у попередньому році. Серед зернових збільшилось виробництво ячменю (на 23%), пшениці (на 12%) та проса (на 10%). Менше зібрано кукурудзи на зерно (на 32%), гречки (на 19%) та вівса (на 16%).
Серед технічних культур на 55% знизилося виробництво цукрових буряків фабричних (становило 65,6 тис.т), на 22% – соняшнику (728,9 тис.т), на 5% – ріпаку (92,1 тис.т). Водночас валовий збір сої збільшився на 17% та склав 26,9 тис.т.
Аграріями області торік зібрано 492,2 тис.т овочів, на 6% більше ніж у 2013р. Валовий збір картоплі склав 211,8 тис.т, що майже відповідає рівню попереднього року.
Погодні умови минулого року виявилися несприятливими для розвитку садівничої галузі та виноградарства. У цілому по області зібрано 32,3 тис.т плодів та ягід (на 33% менше ніж у 2013р.), 51,8 тис.т винограду (на 21% менше).
За підсумками 2014р., порівняно з показниками попереднього, виробництво яєць збільшилося на 67% (отримано 500 млн.шт), вовни – на 21% (122 т), м’яса – на 10% (54,4 тис.т). Валовий надій молока зменшився на 0,4% і склав 369,3 тис.т. Станом на 1 січня п.р. поголів’я птиці скоротилося на 23% (налічувалось 3262,3 тис. голів), свиней – на 9% (133,8 тис. голів), великої рогатої худоби – на 2% (151,1 тис. голів), зокрема корів – на 3% (87,3 тис. голів). Чисельність овець та кіз не змінилася – становила 54,7 тис. голів.